LGS YE HAZIRLIK SÜRECİ NASIL OLMALIDIR?

Liselere geçiş sınavı (LGS) öğrencilerin ve velilerin zorluk yaşayabileceği bir dönemdir. Öğrencilerin eğitim hayatını ve hatta geleceklerini şekillendireceği bir dönem olduğundan dolayı yorucu bir maratondur.. Bu süreçte öğrencilerin ciddiye alması gereken bir sene olarak devam etmelidir. Hayatlarının bu süreçte şekillendiğini düşünür isek, mental olarak yaşanılan duygular normal olarak kabul edilmelidir..

LGS, öğrenciler için önemli bir süreç olduğundan dolayı anne ve babaya bu süreçte önemli bir rol düşer. Öğrenciyi, burada motive eden aile desteğidir.. Yani, anne ve babanın sevgisinin kaynağının çocuğunun yalnızca başarısı olmadığını hissettirmek, onu her ne koşul olur ise olsun sevdiğini hissettirmek son derece önemlidir. Bu duyguyu hisseden öğrenci, kendine daha fazla güvenir ve bu süreci daha rahat geçirir.

PEKİ NE YAPILMALI?

Bu süreçte her şeyden önce daha demin de bahsettiğimiz gibi, velilerimiz öğrencimize destek olduğunu hissettirmelidir. Başarı ya da başarısızlık durumunda öğrenci ile aralarındaki bağın değişmeyeceğini öğrenciye anlatmalıdır. Ayrıca, velilerimiz öğrencinin sınav müfredatına hazırlanır iken eksikliklerini tamamlamaları konusunda hazırlıklı olmalıdır. Eğer öğrencide sınav kaygısı var ise profesyonel bir yardım alınarak, öğrencinin bu kaygı ile başa çıkmayı öğrenmesine yardımcı olmalılardır..

Öğrencimiz de öncelikle bu maratonda ilerlerken disiplinli bir ders çalışma programı çıkarmalıdır. Ders çalışmaya başlamadan önce, konuları zorluk derecesine göre ayırmalı ve konulardaki eksiklerini tespit ederek  çıktığımız yolda devam etmelidir. Konu eksiğini tamamlayan öğrenci, konu ile ilgili sorularını çözerek anlamadığı yerleri belirlemeli ve o konuda eksik kalan noktaları öğretmenlerinden yardım alarak tamamlamalıdır.

Zor bir süreç olmasına rağmen bu yolculuk da öğrenci bilgilerinin eksik olmadığını fark etmeye başladığı an, süreci daha kolay atlatılabilir hale farkında olmadan getirmiş olacaktır.. Belli aralıklar ile önceden tekrar ettiği konulara yeniden göz atmalıdır. Bilinmelidir ki, öğrenmenin kalıcı hale gelebilmesi için en az üç tekrar kuralına uyulmalıdır.. Tabii ki, bu tekrarı yaparken belli zaman aralıkları olması oldukça önemlidir. Bilgiyi öğrendiğinden emin olan öğrenci, maksimum iki ay sonra yeniden o konuyu tekrar etmelidir, böylelikle öğrenilen bilgiyi daha da kalıcı hale getirmiş olur.

BUNLARI GÖZ ARDI ETMEYİN!

Konu hakkında eksiği bulunan öğrencilerimiz, günlük çözmesi gereken soru sayısını eksiği ile doğru orantıda arttırdığı zaman konu hakkında daha fazla soru kalıbı görmüş olup, eksiklerinin daha iyi farkına varır. Bu yüzdendir ki, öğrenci burada yalnız konu tekrarı ile ilerlemeyi seçmez, sorular ile daha iyi eksiklerini görür..

LGS sürecinde öğrencimiz hata yapmaktan korkmamalı ve kendinden emin olmalıdır. Ders çalıştığı ortamı düzenleyerek dikkatini dağıtan unsurlardan ayırmalıdır. Çünkü bu maratonda yalnızca bilgiye ve onu kazanmaya odaklanması gerekir.. Öğrenciler, kendi gruplarını oluşturarak arkadaşları arasında bilgileri tartışmalı ve farklı yolları keşfetmelidir.

Ders çalışırken veyahut test çözerken bir yandan da zaman tutarak zamanını yönetmeyi öğrenmelidir. Bugüne kadar yapılan çalışmalarda öğrencilerin zamanı yönetmek konusunda zorlandıklarını görüyoruz. Bu çalışma sürecine adapte olan öğrencimiz, zamanını yönetmeyi bilir ve “Sınavda yetiştiremezsem ne olur?” sorusundan uzaklaşmış olur..

Son olarak, sizlere söylemek istediğim şey başarılı olamadığınızda çözümü sadece çalışma sürenizi arttırmakta aramayın. Önce nedenleri tespit edin. Bu nedenler; dikkat dağınıklığı, sınav kaygısı, kitap okumama, az çalışma ya da yanlış çalışma alışkanlıkları olabilir…

Şimdiden hepinize başarılar diliyorum, her şey sizin geleceğinizi şekillendirmek için.. J

Unutmayın!

Başarı için çalışmak önemlidir, fakat doğru çalışmak daha önemlidir..

Beş Öğretmen Akademi
Ezgi Evkuran
Türk dili ve Edebiyatı Öğretmeni

LGS YE HAZIRLIK SÜRECİ NASIL OLMALIDIR?

Genel by lingomaths

TERCİH DÖNEMİ STRESİ VE GELECEK KAYGISI

Genel by lingomaths

KARTAL YAKACIK LGS KURSU

Genel by lingomaths